onsdag 30 mars 2011

Fotografiskt projekt Foto C: Delredovisning

Jag valde att arbeta med panoramafotografering under mitt första projekt under C-kursen. Till att börja med sökte jag inspiration hos olika panoramafotografer (bl.a. här: http://www.panoramafoto.se/). Jag var från början säker på att jag ville fotografera en mer intressant miljö än att jag bara skulle gå ut i trädgården och fota på tomten.


Fotograferingstillfälle 1 Det första fotograferingstillfället blev då jag var i Göteborgsskärgård. Jag hade önskat att jag hade fotat mer än vad jag gjorde. Det var ett tillfälle under vistelsen då det fanns en fantastisk fotomöjlighet, men då hade jag inte kameran med mig. Resultatet från fotograferingen blev ett panorama taget på balkongen med utsikt över havet.


Fotograferingstillfälle 2 Vi det andra tillfället åkte jag in till stan, närmare bestämt Södermalm där jag gick upp till en "utkiksplats" med utsikt över vattnet. Resultatet blev ett Stockholms-panorama.



Problem Det största problemet under projektet har legat i redigeringen. Det är tidskrävande att arbeta med så pass stora filer som det innebär då man gör panoraman. I övrigt har redigeringen fungerat väldigt bra. Jag tog hjälp av http://www.moderskeppet.se/ där jag hittade en video som förklarade en photoshopfunktion som förenklade själva "panoramaarbetet", dvs. proceduren då bilderna ska läggas ihop till ett panorama. Vid användande av funktionen är det bara att välja bilder så pusslar photoshop ihop bilderna till ett färdigt panorama. Sedan är det bara att beskära bort kanterna så har man ett färdigt panorama. Det som blev tidskrävande var istället finjustreringen av bilderna. Vid panoramafotografering är det lätt att objekt kommer med i bilden fler än en gång, t.ex. när man fotar i en stad där det finns rörliga objekt. En tant på cykel fanns på ett antal ställen i en av versionerna av mitt Stockholmspanorama. Det löstes dock enkelt med klonstämpeln. Ett kryssningsfartyg ställde till med problem vilket slutade med att jag fick klippa bort det helt och hållet, vilket slutade med ett mindre panorama än önskat. Ett annat problem som kan uppstå är att bilderna är olika exponerade och därför inte fungerar ihop när man ska klippa ihop panoramat, det problemet hade inte jag. Med photoshopfunktionen var det lätt att få ihop ett panorama utan exponeringsskillnader och skarvar. Det var svårt att få med allt man ville i slutresultatet p.g.a. begränsningar i material. Vid fotograferingarna var det ibland svårt att få med allt, därför blev jag inte alltid helt nöjd med bilderna.


Slutsats Visst, panorama är kul och bilderna kan bli riktigt häftiga. Men risken är att projektet blir tråkigt om man inte kan fotografera i annorlunda och varierade miljöer. Hade jag kunnat så hade jag velat fotografera på många olika ställen i världen; både i stadsmiljö, kuster, berg och öppna landskap. Annars blir det ingen variation i bilderna. Panoramafotografi är dock en kul teknik och definitivt något man borde prova på. Har man tur kan man få ett riktigt snyggt panorama. Jag kan tänka mig att ett snyggt panorama skulle sitta riktigt fint på väggen hemma i vardagsrummet. Det kan uppstå många problem vid panoramafotografering. Om man känner till knep blir arbetet mycket enklare. Panoramafunktionen i photoshop gjorde mitt arbete 1000 gånger enklare. Så det är ett hett tips till den som vill prova på panoramafotografering. (Arkiv>Automatisera>Photomerge)



Min ambition är att innan slutredovisningen fotografera ytterligare (minst) ett panorama och även leka mer med effekter. Möjligtvis ett svartvitt panorama eller någon annan effekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar